På andra sidan av "häcken":)

Då har man hamnat på Akuten, med magont som strålade ut till ryggen. I två dagar har jag försökt bli av med smärtan, men det gick inte så Jonas fick släpa in mig till slut. Men nog om min magont.


När man ligger som patient upptäcker man små underliga saker som jag har aldrig tänkt på som ssk. Man liksom studerar personalen, tjuvlyssnar på andra patienternas konversation med anhöriga/kompisar, räknar piller i sin lilla pillerask och undrar vad i he...har de stoppat ner där, försöker hitta sin plats i en "lånat" säng och kan inte sova, och så klart ber till gud att ingen som känner en ska behöva se en naken, sätta dit en kateter eller ska behöva göra vissa känsliga undersökningar;(


Så¨medans jag låg där kom jag på nya små upptäckar, som Jag tänkte dela med er nu när jag har hamnat på andra sidan av "häcken".


1: Estetik är så mer än bara en modern inredning, och snygga färger på väggarna. När man ligger på ett rum utan fönster förlorar man tidens betydelse. Bara att se solen, himlen, träden kan ge känslan tillbaka att jag "lever" och kan få en att känna sig mindre sjuk. Missförstå mig inte, jag menar inte att man BLIR mindre sjuk, men känslan att känna sig sjuk minskar oerhört!!! Målningar på väggarna som lurar ens upplevelse, lugnar själen kan göra såååå mycket!!!


2: Man har INGET privatliv. Och här menar jag både som patient och personal. Jag kommer definitivt tänka på framtiden, vad är det för små kommentar som kommer ut från min mun och när.


3: Kommer ALDRIG att söka till Robinson. Att inte kunna äta och dricka fick mig att inse att Jag ÄLSKAR MAT OCH VATTEN!!!!


4: Rörelsedetektorerna i all ära, men att sitta på toa och helt plötslig inse att man har suttit "för stilla" när ljuset slocknar är inte roligt. Tur att jag kunde vifta och flaxa med armarna och spela en halvdöd fågel;) Men många patienter kan inte göra det och bli´r livrädda......


5: Man BLIR behandlad annorlunda när personalen får tar reda på att man jobbar själv inom sjukvården. Men en själv har MYCKET mer förståelse och börjar inte tro att man har cancer bara för att läkaren inte kommer redan kl 7 på morgonen och rondar...


6: Gud!!! Är vi personalen helt ifrån vettet, hur vi kör med sängarna? Jag höll på att dö när de körde mig i sängen till röntgen. Det är en helt galet F1 tävling i korridorerna;(


7: Och till slut får jag faktiskt berömma mig själv:) Jag var INTE en Pain in.........patient dock att jag är ssk. Tvärtemot. Ringde nästan aldrig, gnällde inte, och var en mesig liten mus istället en som säger "Ja, jag VET" när Dr kom och förklarade anatomin till mig. Tänkte-"Låt han glänsa, och gör hans dag toppen":) Så mina kära vänner det slutsatsen av upplevelsen var att DET SUGER ATT VA PATIENT, dock allt den underbara hjälpen som man får. Varför? För att man känner sig kass och saknar sin galna familj!!!

Kramis-kramis


Sterilt, men supermodernt nybygt AVA(Akut Vårds Avdelning)
Mat                                                och                     MAT

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback